Učenje klavirja

Go down

Učenje klavirja

Objavlja  enad041 on Pet 23 Nov 2012 - 20:04

Pozdravljen Borut!
Kot je zmenjeno,bova se kar tikala,in gremo takoj o problemčkih.Kar po vrsti:
Kot prvo pri lekciji 6.Cdur:C je ker se začne iz note C.Dur je zato ker ima poltone med 3.in4. ter 7. in 8.tonom dijatonske lestvice.
Sedaj mi ni jasno kako je E dur isto kot C dur z istimi polton,torej med 3.in4. ter 7. in 8.poltonom.Domnevam da je zato ker je dominantna
C dur lestvica.
Isto vprašanje za A mol.Zakaj A mol in G mol imata iste poltone:Med 2.3 in 5.6
Ali se tudi v tem primeru iz istega razloga stvar ponavlja.Ali je A mol dominantna lestvica.
Dalje:Pri lekciji 11 vaja 2.Ali je napaka ali ste namerno v spodnji lestvici basovskega ključa vpisali številke prsta 1 namesto 5
Pri lekciji 13 "Lepa bela lilija":Zakaj se z levo roko Iz G začne igrat s prstom 2 prvi del skladbice,drugi del pa isto iz G
pa s prstom 3 ,ker če bi tudi prvi del igrali s prstom 3 bi imeli prste nad svemi potrebnimi tipkami.Namreč v video zapisu
sem opazil:Pripravi prste preden začneš igrati.Drugače,zame bi bilo bolje da v oba primera začnem z istim prstom noto G.
Ali so kakšna druga pravila?
Drugače g.Borut će ti se pohvalim mi kar dobro gre.Predznanje teorije glede na iskušnje z gitaro mi veliko pomaga.
Oprosti za morda nevsakdanja vprašanja,pač želim takoj na začetku odklonit nejasnosti.

Lepo te pzdravljam!

Dane


enad041

Število prispevkov : 9
Join date : 22/11/2012

Nazaj na vrh Go down

Re: Učenje klavirja

Objavlja  borut on Sob 24 Nov 2012 - 12:52

Lepo pozdravljen Dane!

Hvala za vprašanja in kar takoj k odgovorom Smile

Namen 6 lekcije ni v tem, da bi kandidati natančno razumeli sistem razvoja durovih in molovih lestvic, temveč je ta lekcija narejeno samo zato, da kandidatu zgolj prikažemo razliko med durovo in molovo lestvico. Ta razlika pa je v poltonih in sicer je pri duru polton med 3/4 in 7/8 tonom, pri molu pa med 2/3 in 5/6 tonom.

No, zdaj pa k tvojemu vprašanju, E dur ima poltone na enakih mestih (stopničkah) kot C dur, seveda pa se E dur začne na tonu E in zato moramo višaji "popraviti" tone te lestvice, torej pri E-duru igramo tudi po črnih tipkah, tako da dosežemo pravilen razpored poltonov. A več o tem kasneje, poglej si tudi 58 lekcijo.

Enako sistem velja pri molih, torej A mol igramo samo po belih tipkah, G mol pa ne. Dominanta pri tem ne igra vloge, več o tem pa je obširno razloženo v nadaljevalni stopnji.
Pri 11 lekciji je pravilen prst 5.

Pri lekcijah 13 in naprej pa je zadeva taka. Ni absolutnih pravil, kakšen prstni red bomo uporabili pri igranju določene pesmi, zato določene pesmi prikažemo na več načinov, vsak pa si izbere tistega ki mu je "bližji". To je razloženo tudi na koncu igralnega zvezka.

Me zelo veseli Dane, da si zadovoljen s svojim dosedanjim napredkom in sem na voljo za vsa nadaljnja vprašanja.

Lep pozdrav,
Borut

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu