GŠND

Go down

GŠND

Objavlja  Tone on Sre 21 Jul 2010 - 8:08

Pozdravljeni!

V javnem šolskem sistemu obstaja več stopenj glazbenih šol. N. pr.: nižja, srednja in glazbena akademija. Vprašanje, ki se mi poraja pa je sledeče:
- s katero od navedenih stopenj se lahko primerja tisti, ki osvoji vse lakcije GŠND?? Kakšnjo stopnjo glazbene izobrazbe so snovalcev GŠND sploh imeli za osnovni cilj, so želeli doseči??

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: GŠND

Objavlja  borut on Sre 21 Jul 2010 - 13:33

Pozdravljeni g. Tone,

zahvaljujem se za vprašanje.

Naš program je namenjen samoukom (z našo podporo) in temu primerno prilagojen v več smereh, saj ne eni strani daje več kot klasična glasbena šola, po drugi strani pa svojih kandidatov ne obremenjujemo z malenkostni, ki se zdijo za amaterskega glasbenika nepomembne. Skratka; klasičnemu izvajanju v glasbeni šoli smo dodali elemente, ki so po naši oceni pomembni, hkrati pa smo program otresli vsega "balasta", ki za ljudi, ki niso profesionalni glasbeniki ni potreben.

In zdaj še odgovor na vaše vprašanje: naš cilj je, da po osvojeni višji stopnji (poleg osnovne in nadaljevalne), kandidat doseže nivo znanja (klasične) nižje glasbene šole (torej obravnavamo vse elemente klasične glasbene šole). Seveda z določenimi omejitvami in prilagoditvami.

Lep pozdrav,
Borut


borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: GŠND

Objavlja  Tone on Sre 21 Jul 2010 - 16:02

Pozdravljen Borut!

Za razliko od tebe se bom sam držal tvojega "pravila" iz "Igralnega zvezka". Tvoje pozdravno pismo (1.ods. zadnji stavek) pravi takole: "v nadaljevanju, kot tudi v lekcijah uporabljamo kar tikanje, ne glede na leta, ki jih štejemo, saj je tako vzdušje bolj sproščeno". Mislim, da je to pravilo povsem primerno in uporabno tudi za ta Forum. Vsaj kar se mene tiče me vsak mirno lahko tika.

Drugo: tvoj odgovor na moje postavljeno vprašanje me je bolj zbegal kakor pa mi je podal nedvoumen odgovor na moje preprosto vprašanje. Namreč: iz tvojega odgovora se da razbrati, da se poleg že obstoječega GŠND pripravlja še najmanj nadaljevalni (morda tudi višji??) GŠND. Šele to bo omogočilo "kandidatu doseči nivo znanja (klasične) nižje glasbene šole (torej obravnavamo vse elemente klasične glasbene šole)". Če prav razumem: do tega nivoja torej kandidatu manjka še najmanj nadaljevalni (morda tudi višji??) GŠND!!! Ali se motim??

Nisem spraševal po ciljih snovalcev GŠND. Pač pa le o tem s katero stopnjo od že obstoječih javnih glasbenih šol je GŠND (prvi del) vsaj približno možno primerjati. Seveda po usposobljenosti tistega, ki uspešno dokonča vseh 70 lekcij. Glede na tvoj odgovor lahko sklepam, da je pridobljeno znanje -po metodi GŠND- približno enakovredno 1/2 nivoja znanja (klasične) nižje glasbene šole!!! Ali sklepam zmotno??

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: GŠND

Objavlja  borut on Sre 21 Jul 2010 - 16:28

Pozdravljen Tone,

forum je odprt tudi za druge obiskovalce (sem mislil da sprašuje zunanji obiskovalec), zato sem uporabljal kar vikanje.

Sicer pa je je odgovor naslednji:
GŠND (osnovna stopnja) ponuja znanje, ki je zajema večino elementov kompletne nižje glasbene šole, vendar jih še ne obravnava v podrobnosti.
Nadaljevalna in višja stopnja pa bosta nadgradili osnovno stopnjo, tako da bo v končni fazi primerljiva z nižjo glasbeno šolo.

Primer: glasbena šola poučuje npr. eno leto lestvice, drugo leto intervale, naslednje leto akorde itd. Pri nas se učimo lestvic in hrati intervalov in hkrati akordov že prvo leto, vendar samo do določenega nivoja. Naslednja stopnja pa osnovno znanje (teh istih elementov) nadgradi z dodatnimi znanji. Poleg tega pa mi obravnavamo pri kitari npr. igranje z akordi, česar v klasičnih glasbenih šolah sploh ne poučujejo.

Trik je v tem, da če nekdo hodi v glasbeno šolo - se predvideva, da bo končal celotno šolanje. (sicer mu določen del znanja manjka)
Pri GŠND pa je drugače. Nekdo se lahko odloči, da bo predelal samo osnovno stopnjo - in že s to stonjo dobi kompleten pregled npr. glasbene teorije, potem pa se lahko odloči še za bolj podrobno spoznavanje te iste osnove (do istega cilja pridemo po drugačni poti).

Skratka; sistema sta neprimerljiva in nemogoče neposredno izraziti ta delež, ki te zanima. Lahko pa rečemo, da kandidat z osnovno stopnjo (količinsko) osvoji cca. 1/3 nižje glasbene šole.

Volikor se ti pojavijo še kakšna vprašanja pa sem seveda na voljo.

Lep pozdrav,
BorutNazadnje urejal/a borut Čet 22 Jul 2010 - 10:18; skupaj popravljeno 3 krat

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: GŠND

Objavlja  Tone on Sre 21 Jul 2010 - 16:54

Borut!

Hvala za odgovor. Potešil si mojo radovednost.

Za "nagrado" pa si oglej spodnjo povezavo. Upam, da bo povezava delovala. Mene je mala navdušila. Kljub igranju z nekaj napakami, ki sem jih zaznal celo jaz: tozadevni laik.

http://www.bing.com/videos/watch/video/6-year-old-stunner-to-play-at-carnegie-hall/66xybiv

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu