Basovsko črtovje

Go down

Basovsko črtovje

Objavlja  Tone on Pet 30 Jul 2010 - 9:19

Pozdravljeni!

Popolni glasbeni začetnik ima vedno veliko "problemov". To pomeni, da ima zato tudi veliko vprašanj.
Moja dilema je:
- v violinskem črtovju se v drugo praznino (od spodaj navzgor) vpisuje noto a; Shocked
- v basovkem črtovju pa se v drugo praznino vpisuje noto c!!! affraid Posledično se torej premakne celotna C-dur lestvica!!! (glej: "Igralni zvezek", vprašanja 8/1 lekcije). Kar je tu napisano je -po mojem laičnem vedenju- povsem enako A-mol lestvica v violinskem črtovju le, da so note poimenovane drugače. Embarassed

Moje vprašanje pa se glasi: ali se v basovskem črtovju "bere" note povsem drugače, kakor pa se "bere" note v violinskem črtovju??? Mi lahko kdo to obrazloži tako, da bo to razumljivo tudi meni začetniku??? Embarassed Embarassed

Za tozadevna pojasnila se vam že v naprej zahvaljujem. sunny
Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  borut on Ned 1 Avg 2010 - 15:29

Pozdravljen Tone,

najprej odgovor: Seveda!
V violinskem ključu se note bere (in piše) drugače, kot v basovskem ključu. (sistem tonov je v obeh primerih enak vendar je izhodišče drugo)

In tudi pravilna je ugotovitev, da če bi namesto basovskega ključa (C-durova lestvica) napisal violinski ključ- potem bi bil to kar a-mol.

Toliko za enkrat, vendar pozor! Pri kasnejših lekcijah bomo še bolj natančno prikazali povezavo med violinskim in basovskim ključem - oz. kako (iste) tipke na klavirju lahko zapišemo v enem ali drugem ključu. Tako, da bo potem zagotovo razumljiva povezava med obema ključema.

Podrobneje pa bo prikazana tudi razlika med durom in molom (razlika je samo v poltonih oz. v tem, na katerem mestu je namesto celega tona - poltonska razdalja).

Lep dan,
Borut

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  Tone on Pon 2 Avg 2010 - 16:29

Pozdravljen Borut!

Žal meni -trdi buči- tvoje pojasnilo ni "razblinilo" vseh nejasnosti. Ponovno sem večkrat poslušal 8. lekcijo. "Nejasno" in nelogično je sledeče:
- demonstratorka odigra C-dur lestvico tako, da prične za oktavo višje od srednega C na tipki C-1 in konča na tipki C;
- v basovskem črtovju pa je to odigrano zapisano tako, da se notni zapis prične v drugi praznini z A in konča na prvi pomožni črti na tipki A1???;
- enako je prikazano tudi v "Igralnem zvezku" (vprašanja 8. lekcije, vaja 1).
Mimogrede: razlika med durom (poltonski razdalji sta med 3. in 4. tonom ter 7. in 8. tonom) in molom (poltonski razdalja sta med 2. in 3. tonom ter 5. in 6. tonom) pa mi je -vsaj za silo- jasna.

Iz zgoraj zapisanega sledi -po meni- logičen zaključek: v basovskem črtovju zapisani A se dejasko odigra na C, zapisani H se dejasko odigra na D, zapisani C-1 se dejasko odigra na E, itd. Ta dvojnost pri "branju" in igranju not je torej tista, ki meni ni povsem razumljiva ter je tudi zelo nelogična. Očitno pa od vseh vpisanih na "KLAVIR" navedeno ni jasno le meni!!!

Vprašanje se še vedno glasi: kako se pravilno "bere" in odigra C-dur lestvico po zapisu v basovskem črtovju, če se notni zapis prične na noti A?? Ali se pravilno "prebere" A,H,C,D,E,F,G,A1 (kar je v violinskem črtovju enako A-molu) ali pa C,D,E,F,G,A,H,C (kar je C-dur) ??? Tukaj gre za zelo bistveno razliko. V nadaljnjih vajah namreč, če note določiš po prvem ali drugem zaporedju, posledično dobiš -razumljivo- dve povsem različni melodijo. Upam, da s svojimi vprašanji nisem preveč "nadležen".

Lp, Tone


Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  borut on Pon 2 Avg 2010 - 17:26

Pozdravljen Tone,

zadeva je precej bolj preprosta, kot morda izgleda na prvi pogled.

Vsak ton ima neko svojo frekvenco in število nihajev določi višino tega tona. Hitrejše kot je npr. nihanje strune, višji je ton in obratno. Iz tonov sestavimo melodijo, ki jo lahko zaigramo po posluhu ali pa kako drugače. Da bi si jo lažje zapomnili ali jo zaigrali, pa smo si ljudje izmislili - note.

Tako zdaj z notami označujemo višine (in trajanje) tonov, vendar pa je tonov veliko in nemogoče je spraviti npr. vse tone klavirja v eno notno črtovje s petimi črtami. Bilo bi potrebno risati 10 ali več pomožnih črt zgoraj in spodaj, kar bi posledično pomenilo nepregledno notno zmešnjavo.

Zato je pomemben člen vsakega notnega črtovja tudi notni KLJUČ. Ključ nam določi, katera nota v notnem črtovju pomeni določen ton - npr. na klavirju. POZOR! Ni vedno ton C zapisan kot nota v tretji praznini - tako je samo v sistemu z violinskim ključem. Če zapišemo na začetku notnega črtovja basovski ključ, pomeni da je (enak vendar oktavo nižji ton) zapisan kot nota C v drugi praznini.

Zato se ključa lahko imenujeta tudi drugače: Violinski ključ inenujemo tudi G-ključ, saj s svojim zavojem obkroža drugo črto, ki je v tem sistemu G.
Basovski ključ pa poimenujemo tudi F-ključ - zato ker z dvopičjem označuje četrto črto, ki je v tem sistemu nota F.

Skratka: V violinskem ključu je C tipka na klavirju zapisana kot nota v tretji praznini, v basovskem ključu pa je nota C v drugi praznini. Vse te - redukcije s ključi pa so potrebne zato, da lahko 60 in več tonov zapišemo v notno črtovje s petimi črtami. Imamo pa tudi veliko drugih ključev, ki povedo natančno to kot ta dva omenjena ključa - kje v notnem črtovju se zapiše osnovni ton, npr. ton C - vse ostalo se ravna po istem kopitu (celi toni in pol toni).

Poglej si tudi 29 lekcijo, ki prikazuje, kako se oba ključa srečata in kako lahko zapisujemo note v enem ali drugem sistemu.

Verjamem da bo tole pojasnilo razumljivo, sicer pa se še oglasi in bomo zadevi prišli do dna cheers .

P.S. bere se C, D, E, (ker so to v basovskem ključu toni C, D, E) in ne A, H, C

Lep pozdrav,
Borut


Nazadnje urejal/a borut Pon 2 Avg 2010 - 23:59; skupaj popravljeno 4 krat

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  Tone on Pon 2 Avg 2010 - 19:02

Hi!

V tem grmu je torej "zajec". Sedaj mi je vse jasno. Vseeno pa mislim, da bi se v 8. lekciji -kjer se prične obravnavanje basovskega črtovja- v nekaj stavkih le moralo pojasniti, zakaj je takšen zapis not. N. pr. tako kot si to ti meni obrazložil. Zato, da se prepreči zbeganost "tapravih" začetnikov. Zaradi tozadevne nevednosti seveda.

Hvala za pojasnilo Borut.

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  kepa2010 on Čet 5 Avg 2010 - 10:21

AHA!!
sicr sem razumeu kako igrat na oba ključa, zdej pa razumem tud zakaj je treba imet 2 ključa. jasno, kuko boš zapisa 60 not v 5 črt Smile Smile

hvala, lp

kepa2010

Število prispevkov : 1
Join date : 03/08/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: Basovsko črtovje

Objavlja  genovefa on Ned 8 Avg 2010 - 13:31

Hvala za tole čudovito razlago Borut. Vse jasno!
Genovefa

genovefa

Število prispevkov : 2
Join date : 08/08/2010

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu