metronom

Go down

metronom

Objavlja  Tone on Pet 3 Sep 2010 - 8:40

Pozdravljen Borut!

Kako se na LK-110 sploh nastavi število udarcev na minuto? Seveda tako, da je ta takt nato možno tudi slišeti? Kaj sploh določa in kolikšno je pravilno število udarcev/min. na primer pri 3/4 taktu ali pa pri 4/4 taktu? Se dan-danes metronom pri učenju glasbe sploh še uporablja?? study

Imam namreč občutek, da so določene skladbe iz "Igralnega zvezka" odigrane po demonstratorki počasneje odigrane, kot pa je označeni takt. confused

Upam, da ti s temi vprašanji ne "težim" preveč. Za odgovore pa se ti že v naprej zahvaljujem.

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  borut on Pet 3 Sep 2010 - 21:15

Pozdravljen Tone,

s svojimi vprašanji ne "težiš", kvečjemu obratno, iz njih se vsi skupaj lahko kaj novega naučimo.

LK-110 nima specialnega metronoma, vendar pa se da nastaviti hitrosti kar z ritmom.
- vključiš sintesizer na pozicijo normal in
- pritisneš tipko "rythm",
- potem pritisneš tipko "start" in že imaš 4/4 ritem,
- na tipkah "tempo" lahko nastaviš hitrejši ali počasejši tempo,
- potem lahko pritisneš število 31 in dobiš 2/4 ritem,
- ter število 33 da dobiš 3/4 ritem,
- vse skupaj zaustaviš na tipki "stop".

Tudi dandanes se metronom seveda lahko uporablja, ni pa nujno. Pravzaprav, kar se tiče uporabe metronoma ni razlike med "včasih in danes". Edina razlika je v tem, da se danes uporabljajo elektronski metronomi, ki s piskom določajo tempo. Dobiš ga že za 10-15 eur.

Bolj ali manj običajno število udarcev pri 2/4, 3/4 in 4/4 taktih je 80-120, odvisno od skladbe. Pri naši šoli to vedno ne velja, zato ker so določene skladbe prirejene za šolo. (lahko je npr. skladba narejena s četrinkami namesto osminkami). Hitrost določi že skladatelj, ali pa npr. kar izvajalec sam malo prilagodi glede na okoliščine.

Imaš prav, skladbe v lekcijah so (še posebej na začetku) počasneje odigrane, kar je tudi razloženo v igralnem zvezku (glej čisto zadaj pod opombami avtorja).

Lep dan še naprej,
Borut

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  Tone on Sob 4 Sep 2010 - 16:06

Borut!
Hvala za izčrpna pojasnila na vsa zastavljena vprašanja.
Glede hitrosti pa le sledeče: ves "štos" je v poslušanju določene skladbe. N. pr.: če izbereš in poslušaš v "100 SONG BANK" skladbo "Jingel bells" (o3) kaj hitro ugotoviš, da je slišano bistveno hitreje odigrano kot pa, če del te melodije odigraš po notah 17 lekcije. Od tod tudi moja dilema. Za pojasnila na koncu "Igralnega zvezka" pa nisem vedel. Do konca mi manjka še veliko. Trenutno namreč preigravam -z manj ali več napakami- melodije do vključno 25 lekcije. Po notah dokaj uspešno, na pamet pa manj. Sklepam, da se slednje pridobi avtomatsko: z čim bolj pogostim ponavljanjem.

PS.: upam, da me ne boš (pre)hudo okregal, ker očitno zeloooooo "prehitevam".

Lp, Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  Tone on Tor 14 Sep 2010 - 15:04

Waw!
Igrati določeno melodijo ob "spremljavi" označenega ritma (3/4; 4/4, itd.) je bistveno težje, kakor igrati melodijo brez tega. Namreč: neisprosno in neodpustljivo ti pokaže vse tvoje "pomanjkljivosti". Tu ni milosti.

Opravljati istočasno več del -predvsem miselne- pomeni, da nisi nikjer 100 %. "Branje not" dejansko pomeni, da se melodijo igra "na slepo" brez, da je pogled usmerjen na klaviaturo. Istočasno pa še razmišljaš o drži prstov, katera nota za desno roko in katera za levo roko je naslednja, s katerim prstom naj se jo odigra, je to četrtinka, polovinka ali celinka, itd. Največji problem tu predstavlja drža roke ("klofneš" napačno ali dve tipki hkrati) in "slepo" igranje v povezavi z nevedenimi miselnimi procesi. Začetnikov um zato preprosto sploh ni sposoben dohajati določenega ritma. Vem pa, da je vse to res možno izvesti.

Moj problem je, ker vedno iščem logično razlago in rešitev problema. Očitno je, da se vse te miselne dejavnosti do določene mere zato nujno mora eliminirati. Minimalizirajo se do te mere, da jih je sploh možno razumsko nadzirati. Edina logična razlaga je: določene miselne procese se tu obvezno mora avtomatizirati. Izvajaš jih pač brez posebnega razmišljanja. Na ta način se res lahko pridobi čas za druge miselne procese. Se motim??

Gornjemu cilju je namenjeno ponavljanje posameznih lekcij. Vsako lekcijo -strogo po "Igralnem zvezku"- odigraš namreč najmanj cca 150 x. Od tega odpade določen del na samo učenje in del na utrjevanje te lekcije. Tu se odpira drugo vprašanje: ali se naučiti lekcijo vedno na pamet ali zgolj na odigranje po notah??? Iz lastne izkušnje pa lahko zatrdim, da je 150 ponavljan veliko premalo, da bi privedlo do sposobnosti avtomatičnega odigranja lekcije. Brez "branja not", kdaj koli in kjer koli. Že čes kakšen teden namreč pozabiš, ne veš več točno kako odigrati melodijo, če vsaj parkrat ne pogledaš v notni zapis.

Kako se torej vse te miselne tokove da najučinkoviteje anulirati, oziroma minimalizirati???


Lp, Tone
Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  borut on Sre 15 Sep 2010 - 23:12

Pozdravljen Tone,

hehe, sem moral kar dvakrat prebrati tvoje sporočilo, da sem sploh razumel vprašanja.

No, zdaj mislim da razumem in odgovori žal niso čisto enoznačni.

Ljudje smo različni in vsakdo izmed nas ima določene (v genih zapisane) predispozicije, ki jih v življenju še malo izoblikuje, vendar samo v nekih danih okvirih. Zato nekomu bolj leži šport, drugemu glasba, tretjemu slikarstvo itd. Iz tega sledi, da nekdo potrebuje več vaje, drugi manj in težko je za posameznika reči natančno koliko bo potreboval, da osvoji določeno spretnost.


@KOLIKO PONAVLJANJ NA DAN;
Tako je tudi težko reči: natančno toliko ponavljanj na dan naredi, pa boš avtomatiziral igranje do te mere, da boš izločil vse ostale motnje, ki običajno pripeljejo do napak ki jih naredimo pri igranju. Mi smo vzeli neko povprečje, ki naj bi bilo potrebno in dodali še malo za dobro merico. Večina kandidatov se v tem najde, seveda pa so med posamezniki razlike.

@NA PAMET ALI PO NOTAH
Smisel učenja not je - da potem tudi igramo po notah. Običajno na koncertih vidiš tudi največje umetnike, da igrajo po notah. Večino se lahko naučiš na pamet, sem in tja pa pokukaš v note, če se ti zatakne. Smiselno je, da se skladbe naučiš do te mere, da jo obvladaš skoraj na pamet. Zdaj si pri lažjih lekcijah in kasneje bo učenje na pamet še težje, saj bodo skladbe daljše in bolj komplicirane. Je pa res, da bolj kot boš znal zaigrati pesem na pamet - lepše jo boš lahko zaigral. Ponavljanje je mati modrosti in samo z dovolj velikim številom ponavljanj si zagotoviš, da se boš skladbo naučil na pamet - seveda pa je (kot rečeno) vprašanje, če se je smiselno vsako skladbo učiti na pamet. To pa je tvoja odločitev.

@KAKO MINIMIZIRATI MOTEČE MISELNE TOKOVE
Zadnjič si me vprašal, če je narobe če zelo prehitevaš lekcije. Ja, to je pogosta napaka...
POZOR! Ta avtomatizem ni odvisen samo od števila ponavljanj lekcij na dan, temveč je sorazmeren tudi z obdobjem igranja inštrumenta. Torej lahko šele nadaljši rok pričakuješ od samega sebe tako stopnjo avtomatizma, da boš lahko v trenutku izločil razmišljanje o prstnem redu, ter se raje posvetil dinamiki igranja.

Za to so potrebne notorične spretnosti, ki pa jih po bližnjici ne boš pridobil. Potrebna je določena mera strpnosti, saj svojega nezavednega dela ne moremo prelisičiti. Z vajo, ki jo vsak dan delaš si nabiraš kilometrino, ki ti bo še kako koristila pri nadaljnjih lekcijah in bodočem igranju.

Tudi ko si se prvič vsedel v avto - si razmišljal kako prestaviti v prvo, kdaj stisniti sklopko in podobno. Ko imaš kilometre za seboj, o tem ne razmišljaš več. Lahko poslušaš radio, govoriš po mobitelu, gledaš lepa dekleda skozi okno - in na koncu se niti ne spominjaš kako si prispel na cilj.

Podobno je pri inštumentu. Potrebno je nabirati kilometrino, da nam inštrument postane pravi užitek in ne razmišljamo več kaj in s katerim prstom igramo - temveč kako igramo, kako interpretiramo določeno pesem. To pa je že pravi užitek!

Zato le pogumno naprej in poizkušaj jemati vse skupaj čimbolj za zabavo, skratka zabavaj se!


Lep pozdrav in še kaj se oglasi,
Borut


borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  Tone on Čet 16 Sep 2010 - 8:28

Pozdravljen Borut!

Iz kraja A v kraj B lahko prideš po "glavni cesti" ali pa po "bližnicah". Pri tem slednjem pa obstaja velika verjetnost, da boš "zgrešil" željeni cilj. V to smer so bila uperjeni moji pomisleki.
Zavedam se namreč, da sem pri učenju klavirja pogosto "premikam" bolj -kar (pre)več- po "bližnicah", stranski poti kot pa po "glavni cesti". Ubiranje "bližnic" pa zlahka privede, da se česa naučiš narobe. Temu se namreč poskušam izogniti. Zato toliko mojih vprašanj. Odpravljanje napačnega in nato ponovno učenje pravilnega pomeni le, da si dotedanji porabljeni čas učenja igranja instrumenta porabil povsem nekoristno.

Če povzamem tvoje odgovore lahko ugotovim, da sta le vaja (kilometrina) in časovno obdobje igranja klavirja tista, kar šele posamezniku omogoči -nekomu bolj drugemu pač manj- uspešno igranje klavirja. Torej sem dejansko le na "glavni cesti.

Še novo vprašanje: kakšen je postopek, če se želi posameznik dogovoriti za individualno učno uro???
Mislim, da bi na ta način pridobil najboljšo presojo mojega dosedanjega učenja in tudi napotke: kje in kaj delam napačno oziroma, kaj je potrebno popraviti. Moj "Skype" namreč nisem uporabljal že več kot eno leto. Zato ga moram najprej "reaktivirati", še preizkusiti.

Lp, ToneTone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: metronom

Objavlja  borut on Čet 16 Sep 2010 - 10:16

Pozdravljen Tone,

si na pravi poti, seveda.

Ko boš pripravljen na učno uro lahko to sporočiš na moj E-mail in ti bom poslal kontakt in inštruktorice, pa se bosta potem uskladila glede točnega termina.
Lahko pa se tudi osebno oglasiš pri njej, če imaš čas (kar ti še bolj priporočam, glede na to da si iz Lj.).

Lp Borut

borut

Število prispevkov : 167
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu