učenje akordov

Go down

učenje akordov

Objavlja  MusicSoul on Pon 5 Nov 2012 - 0:52

Pozdravljeni. Zanimajo me vaše mnenje, načini in nasveti, kako se (najhitreje in najlažje) naučiti igrati akorde. Nimam problemov z igranjem z desno roko, pri levi pa vedno nastane težava. Note poznam, problem je uskladiti obe roki. Tudi če pesem zaigram neštetokrat prav, bo čez čas spet kakšna napaka...
Kakšen nasvet? Smile
hvala in lp

MusicSoul

Število prispevkov : 7
Join date : 19/02/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: učenje akordov

Objavlja  borut on Pon 5 Nov 2012 - 23:08

Pozdravljeni,

tukaj žal ni drugega nasveta kot - vaja, vaja, vaja...

p.s. vaja dela mojstra Wink

Lp Borut

borut

Število prispevkov : 166
Join date : 14/02/2008

Nazaj na vrh Go down

Re: učenje akordov

Objavlja  Tone on Sre 7 Nov 2012 - 18:47

Pozdravljen MusicSoul!

Sicer pa je igranje z obema rokama istočasno proces, ki se ga ne da kar na hitro osvojiti. Tega pa zaenkrat še ne zmorem pri pesmih, ki jih sicer z desno roko sicer že znam odigrati. Potrebno bo še vaja, vaja, vaja.... vse dokler ne obvladaš pesmi do avtomatizma. Vse drugo popreje pa je igranje z veliko nepotrebno porabljenega časa: za razne miselne procese. N.pr.: katero nota je naslednja, kateri je spremljevalni akord, katere prste uporabim na posamezni roki, katera nota sledi, itd, itd, itd.

Kot si lahko prebereš zgoraj sem se tudi jaz že pre časom "ukvarjal" s povsem enakim "problemom" kot ga sedaj eksponiraš ti. Zato ti lahko le potrdim tisto, kar ti je napisal že Borut: vaja, vaja, vaja res dela mojstra. Sam sem pri tem problemu uporabil zelo preprosto "tehniko". Namreč: najprej se "nadudlaš" določeno pesem.Posamično: najprej desna roka (melodijo), nato še leva roka (basovska spremljava). Šele nato združuješ, začneš igrati obojeročno. POZOR!! Nikdar pa tega v začetku ne počni v predpisani hitrosti pač v minimalni hitrosti pri kateri še lahko uspeš odigrati istočasno vse potrebne note in akorde. Naj to ponazorim s primerom: za "CHOPSTICKS" je predvidena hitrost 174. Take hitrosti začetniki jasno ne zmoremo že kar takoj. Lahko pa to odigraš n. pr. z hitrostjo 60, ali 80, ali 100, ali 120, itd... dokler ne prideš do predpisane hitrosti. Torej: vaja, vaja, vaja... Ali kot to poimenujem jaz "dudlanje". Večkrat, ko to ponoviš, več taktov si zapomniš. Sčasoma znaš vso melodijo -note in spremljevalne akorde- na pamet. Od količine vaj in nadarjenosti pa je odvisen potreben čas, da pesem osvojiš, odigraš v predpisani hitrosti. Tu -na žalost- drugih "bližnic" preprosto ni.
Enako velja da 100% točno "zadaneš" potrebne tipke za odigranje nekega akorda. Tu pa si lahko pomagaš s Durovim in molovim kvintnim krogom (glej: Igralni zvezek 2). Sčasoma boš pridobil sposobnost, da boš -tudi z levo roko- zlahkain na slepo "klofnil" pravi akord. Mimogrede: ker je leva roka za desničarje bolj trda je potrebno z njo pač delati več. N. pr.: desno roko daš na hrbet z levo pa nato "treniraš" akorde.

Če povzamem: v vsakem primeru -kot vidiš- se brez veliko, veliko, veliko vaje ne pride daleč.

Lp,
Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: učenje akordov

Objavlja  MusicSoul on Ned 11 Nov 2012 - 0:46

Hvala za odgovore. Jaz se tudi najprej lotim pesmi z desno roko, potem pa vadim levi del. Desna sploh ni problem, leva pa kot da prvič vidim vse tiste note. Včasih ko vidim, kako nekaterih že pri 5 letih igrajo klavir se res zamislim, kak jim uspe, jaz pa se tak matram Smile Upam, da bo pri meni tudi kmalu napredek Wink

MusicSoul

Število prispevkov : 7
Join date : 19/02/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: učenje akordov

Objavlja  Tone on Ned 11 Nov 2012 - 11:38

Ojla MusicSoul!

Še nekaj "trikov" na tvojo odprto temo. Vseh akordov je na stotine (36 skupin X 7 = 252 lestvic!!), da ne rečem na tisoče (povsod še po 3 inverzije, itd.). Zato je zelo bistvena tehnika, kako se vse te akorde sčasoma vendar le da naučiti. Pod pogojem, da učenec obvlada vsaj osnovne glasbene pojme (branje not, kje je neka nota, kako se uporabi formula W W H W W W H, note spremenjene v številke, itd., itd.). Potem si posamezno skupino lažje zapomnimo. Naj to ponazorim z nekaj primeri. C major (1 + 3 + 5) ali C minor (1 + b3 + 5) ali C diminished (1 + b3 + b5) ali C augmented (1 + 3 + #5), itd,. itd...To so samo 4 od 36 skupin!!! V kateri koli lestvici se -ne glede na začetno noto v tej lastvici (C;D;E;F;G;A;H)- uporabi vedno isti vzorec, prstni red!!! Ti je to sedaj kaj bolj razumljivo???

Lp,
Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Re: učenje akordov

Objavlja  Tone on Ned 11 Nov 2012 - 11:58

MusicSoul!

Moj namen ni bil, da te "prestrašim" pač pa, da ti predočim obseg, veličino vseh možnih akordov.

V praksi pa se spremljavo dejansko opravi le z nekaj akordi. Običajno že s štirimi akordi. To lahko preveriš kar v notnih zveskih. Pri vsaki pesmi se ponavlja le nekaj not (lahko bi bili tudi akordi). Skupaj z določenim ritmom -teh je več in se igrajo zelo različno- se da torej odlično "SPREMLJATI" vsako pesem. Zato nikar ne obobuj.

Lp,
Tone

Tone

Število prispevkov : 47
Join date : 21/07/2010

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu