Glasbena šola na daljavo
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Basi pri klavirski harmoniki

3 posters

Go down

Basi pri klavirski harmoniki Empty Basi pri klavirski harmoniki

Objavlja  dlopsty Pet 14 Jan 2011 - 17:58

L.p.
Imam vprašanje glede basov pri klavirski harmoniki. Ta je 40 basna, problem pa je igranje teh basov po notah. Upam da mi bo kdo znal razložit.

Hvala

dlopsty

Število prispevkov : 3

Nazaj na vrh Go down

Basi pri klavirski harmoniki Empty Re: Basi pri klavirski harmoniki

Objavlja  borut Sob 15 Jan 2011 - 12:27

Pozdravljen,

Koliko vrstic imajo basi? 4 ali 5?

Lp Borut

borut

Število prispevkov : 184

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dlopsty Sob 15 Jan 2011 - 22:37

Basi imajo 5 vrstic.
L.P.

dlopsty

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  borut Ned 16 Jan 2011 - 11:32

Potem so osnovni basi enako razporejeni kot pri vsaki drugi harmoniki. Če ni to slučajno kakšna "eksotična" varianta harmonike domače izdelave ali predelave.

lp Borut

borut

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  dlopsty Ned 16 Jan 2011 - 18:20

http://www.4shared.com/document/CCB4c0za/Slavko_Avsenik_-_Na_Golici.html

Tu so note za golico. Melodijo znam celo vendar me matrajo basi ker so višaji vmes. Mi lahko kako pomagate?

dlopsty

Nazaj na vrh Go down

Objavlja  borut Ned 16 Jan 2011 - 19:24

Pozdravljen,

po pravici povedano pri basih ne vidim nobenega višaja. Je pa res, da sta dva nižaja vmes Smile

Mislim, da bo tole malo težje pojasniti v nekaj stavkih v forumu, mogoče bi bil bolje, da bi si privoščil kakšnega inštruktorja v živo (lahko tudi našega), uro ali dve - pa bo zadeva precej bolj jasna.

Lp Borut

borut

Nazaj na vrh Go down

Basi pri klavirski harmoniki Empty Basi

Objavlja  franc Ned 26 Jan 2014 - 20:51

Se opravičujem, menda ste že rešili zadevo o igranju basov na klavirski harmoniki.
Na forumu sem zaradi šole petja na daljavo..... čeprav že dolgo pojem v svojem kvintetu ali triu zasedbi, tudi celo noč na silvestrovanju itd...
pa vseeno.
no vrnimo se k basih na klav. harmoniki. V bistvu ne rabite gledat not, saj je vse črno se niti ne vidi kaj je to. Če igrate v C duru potem pač igrate bas ki je označen z luknjico s prstincem zakoj poševno za njim je pa mali c bas, na drugo dobo se igra, Veliki C z luknjico pa se igra na prvo dobo v taktu. Ko se menja pesem v septimo greste s prstancem en bas višje v G potem pa s kazalcem igrate mali bas g 7. če želite igrati menjalne base ali celo terčne pa pred velikim G basom igrate kar še enega višje na G to je D bas (s sredincem) mali bas g 7 pa kot sem prej opisal isto. Terčni bas je vrstica basov pred C basom, igra se z mezincem, vendar izmenično namesto C basa. Mnogo bi bilo za povedati, a opisal sem samo osnovni primer iz C dura. Seveda morate vedeti najprej iz katerega dura se pesem igra na desni roki, F, As, Es, D, H ali kaj pač in zraven ustrezen bas. Razpored basov se najde kje v literaturi.
Pozdrav!

franc

Število prispevkov : 2
Kraj : Ptujska gora 7

http://duomelody.weebly.com/

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh

- Similar topics